Lojistik ve Taşımacılık
Günümüzde en favori faaliyetler arasında yer alan lojistik hizmetleri nedir? Bir ürün veya hizmetin ihtiyaç duyulduğu yere, istenildiği zamanda teslim edilme işi için kullanılan araca lojistik hizmetleri denir. Dünya çapında taşıma, tedarik, eşya ve malzeme ihtiyaçlarının artması sebebiyle, 1950’lerden sonra iş hayatına dahil olmuştur. Lojistik hizmetleri, nakliye ile karıştırılmamalıdır.
Nakliye, bir hizmet veya ürünün bir yerden başka bir yere götürülmesine denir. Halbuki lojistik hizmetleri çok daha kapsamlı bir iştir. Nakliye ile beraber depolama, gümrükleme,dağıtım ve ambalajlama hizmetlerini de içinde barındırır. Yani üretilen bir ürünün, üretildiği yerden alınarak kullanacak olan son kişiye ulaşmasına kadar olan tüm işlemler lojistik hizmetleri sayesinde gerçekleştirilir.
Lojistik Hizmetleri Çeşitleri Nelerdir?
Lojistik hizmetleri kendi içinde farklı çeşitler bulundurur. Bu çeşitliliği aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olmaktadır:
- Üretim lojistiği: Üretim sektöründeki bulunan şirketlerin, üretimde kullanacağı tüm ürünlerin, mal ve bilgi akışlarının planlama, yönetim ve kontrolünü yapar. Ürünlerin toplanarak depolanması da buna dahildir.
- Dağıtım Lojistiği: Üretimi tamamlanmış olan ürünlerin tüketiciye ve satış yerlerine dağıtımını sağlar. Temel görevi lojistik hizmetlerinde verimli nakliye ve kargo taşımacılığı yapmaktır.
- Tedarik Lojistiği: Lojistik hizmetlerinin temel görevi olan üreticiden tedarikçiye, ürün akışının işlenmesini sağlar. Yani işletme için alınan malzemenin alınmasında, depolanmasında, taşınıp teslim edilmesinde kullanılır.
- Geri Dönüş Lojistiği: Sonu gelmiş olan ürünü yeniden değerlendirmek amacıyla, tüketim noktasından alarak hammaddesinin üretim noktasına kadar olan hareketin planlanması ve uygulanması işlemidir. Geri dönüş lojistiği sayesinde, üretilecek olan malzemelerin ve ham maddelerin maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanır. Bu lojistik hizmetleri, tersine lojistik olarak da bilinir.
Temel Lojistik Hizmetleri Faaliyetleri
Bilmemiz gereken bazı temel lojistik hizmetleri faaliyetleri vardır. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz;
- Depolama
- Sigorta
- Envanter yönetimi
- Sipariş yönetimi
- Stok yönetimi
- Gümrük
- Nakliye
- Muayene
- Paketleme
- Katma değer işleri
- Müşteri hizmetleri
- Parça ve servis desteği
- Talep planlaması
Lojistik hizmetleri faaliyetleri, mal ve hizmetin, uygun bir şekilde, uygun yere ve en kısa sürede hareket etmesini sağlayan ve bu sayede şirketlerin karlarını arttıran bir yapı olmuştur.